Openbaar Ministerie betaalt onnodig 4 miljoen voor ICT accounts

In Nederland blijkt het Openbaar Ministerie (OM) miljoenen euro’s te veel te betalen aan IT-organisatie Atos. Uit informatie van NU.nl blijkt dat Atos 11.000 ICT accounts voor het OM beheert terwijl er maar 5000 medewerkers in dienst zijn.

Het OM heeft laten weten zich bewust te zijn van de situatie en bezig te zijn met het oplossen van het probleem. Atos is door het OM te werk gesteld om verschillende ICT accounts in beheer te nemen en het OM betaalt voor elk account een bedrag van ongeveer 800 euro. Nu blijkt dat het aantal accounts op dit moment op 11.000 te staan, wat twee keer zoveel is als het aantal medewerkers van het OM. De 6000 plekken die voor niks worden betaald, staan nog toegeschreven aan mensen die niet meer bij het OM werken, zoals tijdelijke uitzendkrachten of oudgedienden.

Veel van de accounts van Atos blijken bij de afdeling Rechtspraak weg te komen. De accounts zijn nooit goed geadministreerd nadat er een scheiding in de organisatie van het OM kwam, aldus een bron. Er worden geen echte personen geteld, maar alleen geregistreerde accounts vanuit de digitale werkomgeving. Deze accounts moeten verwijderd worden als iemand vertrekt, maar dit blijkt in de praktijk niet te gebeuren, waardoor voor het account gewoon doorbetaald wordt.

Het OM geeft nu ongeveer 4 miljoen euro te veel uit aan deze accounts. De administratie van de overheid is kennelijk niet goed op orde, aldus de bron. Bezuinigen zou gemakkelijk gaan als het OM eens zorgvuldiger zou administreren. Atos verricht volgens het Parket Generaal, de organisatie waar het OM onder valt, wel degelijk werkzaamheden voor de accounts. Deze werkwijze wordt ook niet afgekeurd, maar het is een onwenselijke situatie en het OM is begonnen met het verwijderen van de accounts.

Atos laat weten niet te willen ingaan op de berichten, omdat het bedrijf contractuele verplichtingen omtrent vertrouwelijke informatie heeft. Atos laat weten dat het haar klanten vrij staat om te reageren en verwijzen vragen door naar het OM.

Bron: Nu.nl